Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, 1985 yılında Prof.Dr. Esat Oğuz Göktepe tarafından kurulmuştur. Prof.Dr. Esat Oğuz Göktepe anabilim dalımızın başkanlığını 2009 yılına dek sürdürmüş; daha sonra, bu görev sırasıyla, Prof.Dr. Mehmet Zihni Sungur, Prof.Dr.Yıldız Akvardar ve Prof.Dr Kemal Sayar tarafından yürütülmüştür. Anabilim dalı başkanlığına 2016 yılında Prof.Dr. Volkan Topçuoğlu seçilmiştir.
Kliniğimize başvuran hastalar yataklı servis, genel psikiyatri poliklinikleri, acil polikliniği, konsültasyon-liyezon ve özelleşmiş psikiyatri polikliniklerinde tedavi edilmekte, ayrıca psikologlarımız tarafından psikometrik ve nöropsikolojik değerlendirmeleri yapılmaktadır.
Kliniğimizin 20 yataklı bir servisi vardır. Servisimiz açık psikiyatri servisi özelliği taşımakta olup yatan hastalarımızı evlerine benzer bir ortamda tedavi etmeye önem verdiğimizden buna uygun şekilde düzenlenmiştir. Hastalarımız serviste kaldıkları süre içinde egzersiz, masa tenisi, film izleme, boyama ve yemek pişirme faaliyetlerinden yararlanabilirler. Serviste yatan hastalar doktorların ve psikologların yürüttüğü grup psikoterapisine katılırlar. Grup, haftada bir gün yatan tüm hastalarla yapılan açık grup niteliğindedir. EKT hastanemizin ameliyathanesinde genel anestezi ekibi ile birlikte gerçekleştirilmektedir. Kliniğimiz ülkemizde anestezili Elektrokonvulsif Terapi (EKT) uygulamasının öncülüğünü yapmıştır. Yakın zamanda fototerapi (ışık tedavisi) uygulamasına başlanmıştır.
Genel psikiyatri polikliniklerinde ayaktan başvuran hastalar değerlendirilir ve gerekli görüldüğünde psikoeğitim, psikoterapi ve ilaç tedavileri uygulanır. Genel polikliniklere başvuran hastalardan uygun olanların tedavileri özelleşmiş polikliniklerde sürdürülür. Kliniğimizde bipolar bozukluk, alkol-madde kullanım bozuklukları, obsesif-kompulsif bozukluk, psikotik bozukluklar ve cinsel işlev bozuklukları alanlarında özelleşmiş poliklinikler yürütülmektedir. Özelleşmiş polikliniklerde hastalar ilaç tedavisinin yanında bireysel psikoterapi yöntemleri ile tedavi edilmektedir.
Mezuniyet öncesi dönemde tıp fakültesi öğrencilerine 1., 3., 4., 5., ve 6. sınıflarda teorik ve uygulamalı eğitim verilmektedir. Eğitim yılı boyunca her hafta yarım gün eğitime ayrılmıştır. Eğitim saatinde öğretim elemanları, uzmanlık öğrencileri ve alanlarında uzman konuklar seminerler verirler, ayrıca uzmanlık öğrencileri makale ve olgu sunumları gerçekleştirirler. Bunun yanında, kliniğimizde, uzmanlık ve tıp fakültesi öğrencilerine yönelik olarak öğretim üyelerinin hasta değerlendirimesini yaptığı ve tedavi yöntemlerini tartıştığı eğitsel toplantılar gerçekleştirilmektedir. Uzmanlık öğrencileri 4 yıllık eğitim sürelerinde önce yataklı serviste hasta takip ederler, ardından genel psikiyatri polikliniğinde çalışırlar ve sonrasında özelleşmiş poliklinikler, sağlık kurulu polikliniği ve konsültasyon-liyezon/acil biriminde bölüm içi rotasyonlarını tamamlarlar. Uzmanlık öğrencilerinin öğretim üyelerinin denetiminde psikoterapi becerileri kazanmalarına önem verilmektedir. Uzmanlık öğrencilerimiz yeni başlayanlar ve kıdemliler olarak iki grupta Bilişsel Davranışçı Terapi süpervizyonu almaktadır. Kliniğimizde, Dinamik-Destekleyici Terapi, Aile Terapisi ve Çift Terapisi eğitimleri de gerçekleştirilmektedir. Uzmanlık tezleri belirlenen öğretim üyelerinin danışmanlığında hazırlanır. Uzmanlık öğrencilerinin uluslararası ve ulusal kongrelere ve diğer bilimsel etkinliklere katılmaları desteklenir.
Son olarak, bölümümüzün kurucusu Prof. Dr. Esat Oğuz Göktepe'yi ve emekli öğretim üyemiz Prof. Sefa Sarıbeyoğlu’nu rahmet ve saygıyla anıyoruz.
Bu sayfa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından en son 11.11.2017 16:14:48 tarihinde güncellenmiştir.